גמילה מחיתולים: גומלים מחיתולים או מתרגלים לתחתונים?
- ד"ר שימרית פרידנזון-חיו
- לפני 7 ימים
- זמן קריאה 2 דקות
איך להפוך את תהליך הגמילה לרגוע ונעים יותר/ ד"ר שימרית פרידנזון-חיו
גמילה מחיתולים היא שלב מרגש בהתפתחות של הילד, אבל עבור הורים רבים היא גם מקור ללחץ ותסכול. אנחנו רוצים שהילדים שלנו יצליחו, לעיתים מצפים שזה יקרה מהר, וקל לשכוח שמדובר בתהליך למידה – ולא באירוע חד-פעמי של "זבנג וגמרנו". אז איך אפשר לשמור על קור רוח, לנהל את התהליך בחיוך ולזכור שגם פספוסים הם חלק מהדרך? הנה כמה עצות חשובות:
1. להוריד לחץ – זה לא מבחן!

כשילדים לומדים ללכת, אנחנו לא מצפים מהם לרוץ אחרי יומיים, וכשילד לומד לדבר, לא נלחץ אם הוא טועה בהגייה של מילים חדשות. אז למה בגמילה מחיתולים לפעמים יש ציפייה להצלחה מיידית? חשוב לזכור: גמילה היא תהליך למידה לכל דבר, והילד זקוק לזמן, לתרגול ולניסיונות חוזרים כדי להצליח.
2. לחשוב על זה כהסתגלות לתחתונים, לא "גמילה"
המילה "גמילה" נשמעת כמו תהליך של ויתור על משהו אהוב – ומרמזת על קושי. בפועל, זהו מעבר לצורת התנהלות חדשה, ממש כמו למידה של כל מיומנות אחרת. אם נתייחס לזה כאל הסתגלות לתחתונים במקום "פרידה מחיתולים", זה עשוי להוריד את המתח סביב הנושא.
3. פספוסים? חלק טבעי מהתהליך
גם ילד שכבר עבר להסתובב עם תחתונים יכול לחוות רגרסיות, בעיקר בתקופות של שינויים או לחץ (כניסה לגן, מעבר דירה וכו'). אין סיבה לכעוס או להתאכזב – בדיוק כפי שלא נכעס על ילד שנופל תוך כדי למידת הליכה. במקום זאת, נזכיר לו בנעימות ללכת לשירותים ונעביר מסר חיובי של למידה.
4. לא להילחץ מהשוואות
לכל ילד יש קצב משלו. רק כי הילד של השכנים נגמל תוך שבוע, לא אומר שזה מתאים גם לילד שלכם. גמילה מוקדמת מדי או מתוך לחץ עלולה דווקא לעכב את התהליך. לכן, הקשיבו לילד ואל תתנו להשוואות לגרום לכם ללחץ מיותר.
5. לחזק הצלחות, גם קטנות
ילד אמר שהוא צריך פיפי, אבל לא הספיק להגיע לשירותים? זו עדיין הצלחה! חשוב להתמקד בהתקדמות ובמאמץ, ולא רק בתוצאה. משפטים כמו: "כל הכבוד שהרגשת והלכת לשירותים!" יעזרו לו לפתח ביטחון עצמי ולהמשיך לנסות.
6. סבלנות, סבלנות ועוד קצת סבלנות
זהו תהליך של ניסוי וטעייה, וכמו בכל תהליך למידה – יש עליות וירידות. במקום להילחץ אם יש ימים עם יותר פספוסים, נסו להסתכל על התמונה הרחבה: בסופו של דבר, כל ילד לומד לשלוט בצרכים. השאלה היא איך נעשה את זה – בלחץ ותסכול, או ברוגע וחיוך.
חשוב לזכור! גמילה מחיתולים היא תקופה קצרה במכלול ההתפתחות של הילד, אבל הדרך שבה ננהל אותה יכולה להשפיע על הביטחון העצמי שלו ועל חוויית הלמידה שלו. כשהורים לוקחים את זה בקלות, משדרים אמון ומבינים שזהו תהליך, זה הופך את הכל לחוויה נעימה וזורמת יותר – גם עבורם וגם עבור הילד.
אז בין אם אתם "גומלים מחיתולים" או פשוט "מתרגלים לתחתונים", נסו לשמור על גישה חיובית. בסוף, כולנו מגיעים לשירותים – רק בקצב שלנו. 😉🚽
Comments